ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ

Με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη αναφορά περιστατικών αντιμετώπισης οδοντικών παθήσεων στα ζώα συντροφιάς χωρίς τη χορήγηση γενικής αναισθησίας, η Ευρωπαϊκή Κτηνιατρική Οδοντιατρική Εταιρεία προχώρησε στη σύνταξη "Δήλωσης Αντιμετώπισης των Οδοντικών Παθήσεων χωρίς Γενική Αναισθησία στο σκύλο και τη γάτα".
Η παραπάνω δήλωση έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των μελών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπογράφουν πληθώρα κτηνιατρικών επιστημονικών εταιρειών, μεταξύ άλλων και η ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΕΛΕΚΖΣ)
HELLENIC COMPANION ANIMAL VETERINARY SOCIETY (HCAVS)

Δήλωση, για την «Αντιμετώπιση των Οδοντικών Παθήσεων χωρίς Γενική Αναισθησία» στο σκύλο και στη γάτα

(αναζητήστε το πρωτότυπο κείμενο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, www.evds.org)

Οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας (συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και του περιοδοντίου) αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι οικόσιτοι σκύλοι και γάτες σε όλη την Ευρώπη. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη η ενδελεχής κλινική εξέταση από κτηνίατρο, καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση (αποτρύγωση-καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών).

Η ουλοδοντική σχισμή, η σχισμή που σχηματίζεται περιμετρικά ανάμεσα στο δόντι και στα ούλα, είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να εξετάζεται, αλλά και να καθαρίζεται προσεκτικά από τον κτηνίατρο. Οι ευαίσθητοι περιοδοντικοί ιστοί, που περιβάλλουν το δόντι και το συνδέουν με το οστό της γνάθου, καταστρέφονται εύκολα αν οι χειρισμοί δεν είναι σωστοί, με αποτέλεσμα τον πόνο ή ακόμη και την απώλεια του δοντιού. Η διαδικασία της αφαίρεσης της τρυγίας ή πέτρας, η οποία ονομάζεται και αποτρύγωση περιλαμβάνει τη χρήση αιχμηρών εργαλείων και της συσκευής υπερήχων, τα οποία εύκολα μπορούν να τραυματίσουν τους περιοδοντικούς ιστούς. Η υποουλική αφαίρεση της τρυγίας είναι πάντα επώδυνη, η αντίστοιχη διαδικασία στον άνθρωπο μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησία αν το επιθυμεί ο ασθενής, ο οποίος, όμως, μπορεί να κατανοήσει την αναγκαιότητα της επώδυνης αυτής διαδικασίας. Τα ζώα συντροφιάς τα οποία δε βρίσκονται υπό γενική αναισθησία συνήθως δε δέχονται καθόλου ευχάριστα την υποουλική αποτρύγωση.

Η αφαίρεση της ορατής τρυγίας η οποία βρίσκεται πάνω από τη γραμμή των ούλων, χωρίς την αφαίρεση της τρυγίας που βρίσκεται υποουλικά, δεν είναι αποτελεσματική ή έστω χρήσιμη στην αναστολή της εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου. Η αφαίρεση μόνο της ορατής τρυγίας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του καθαρού δοντιού και την εντύπωση στον ιδιοκτήτη του ζώου πως το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι η επιδείνωση της κατάστασης του ζώου, καθώς καθυστερείται η αποτελεσματική θεραπεία του νοσήματος από εκπαιδευμένο κτηνίατρο.

Πολλά από τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να διαγνωστούν μόνο υπό γενική αναισθησία, καθώς τμήματά της δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν σε ζώο που βρίσκεται σε εγρήγορση. Κάποια από τα κακοήθη νεοπλάσματα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να εντοπιστούν από τον κτηνίατρο, μόνο εφόσον το ζώο βρίσκεται υπό χημική συγκράτηση.
Η καθυστέρηση της διάγνωσης ανάλογων παθήσεων καθιστά πολύ πιο δύσκολη ή αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Επίσης, πολλές από τις στοματικές παθήσεις διαγιγνώσκονται μόνο με ακτινογραφική διερεύνηση, για την οποία απαιτείται γενική αναισθησία.

Οι σύγχρονες μέθοδοι γενικής αναισθησίας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη παρακολούθηση και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών του ζώου, έχουν μειώσει σημαντικά τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας. Θα μπορούσε να ειπωθεί, λοιπόν, ότι τα οφέλη που αποκομίζει το ζώο από την επαγγελματική φροντίδα των δοντιών και των περιοδοντκών ιστών είναι πολύ σημαντικά, συγκρινόμενα με τους σχετικά μικρούς κινδύνους της γενικής αναισθησίας. Κατά τη διαδικασία της αποτρύγωσης των δοντιών προκύπτουν υπολείμματα αφαίρεσης τρυγίας και μικροβιακής πλάκας, νερό, αίμα και μεγάλος αριθμός βακτηρίων. Τα υλικά αυτά μπορεί να επιμολύνουν το αναπνευστικό σύστημα και για το λόγο αυτό η χρήση τραχειοσωλήνα είναι απαραίτητη, ακόμη και στην περίπτωση που η γενική αναισθησία διατηρείται με ενέσιμα αναισθητικά φάρμακα.

Συμπερασματικά, η «αντιμετώπιση των οδοντικών παθήσεων, χωρίς γενική αναισθησία»

 • Δεν επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της στοματικής κοιλότητας, ενώ ζωτικής σημασίας διάγνωση νοσημάτων μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ή να καθυστερήσει.
 • Δεν επιτρέπει ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό καθαρισμό των ιδιαίτερα σημαντικών υποουλικών περιοχών.
 • Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι.
 • Μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, πόνο ή/και στρες στο ζώο
 • Είναι πιθανό να καθυστερήσει την κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία.
 • Εάν πραγματοποιηθεί με το πρόσχημα της «φροντίδας των δοντιών» θα μπορούσε να θεωρηθεί παραπλανητική, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου γνωρίζει την ανεπαρκή και πιθανώς τραυματική φύση αυτής της διαδικασίας.

Τη δήλωση αυτή προσυπογράφουν οι:

 1. EVDC (European Veterinary Dental College)
 2. EVDS (European Veterinary Dental Society)
 3. The current recognised Specialists in Veterinary Dentistry practicing in the UK BVDA (British Veterinary Dental Association)
 4. FECAVA - Federation of European Companion Animal Veterinary Associations
 5. Portugal
  Portuguese Society of Veterinary Dentistry (SPMEDVE – Sociedade Portuguesa de Medicina Estomatológico-dentária Veterinária e Experimental)
 6. Italy
  Italian Society of Veterinary Dentistry and Oral Surgery (SIODOCOV-Societa' Italiana Di Odontostomatologia e Chirurgia Orale Veterinaria)
 7. Netherlands
  Dental Working Group of the Netherlands (WVT -Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde)
 8. Belgium
  Belgian-Dutch Scientific dental Society (NWTD -Nederlandstalige Wetenschappelijke Tandheelkundige Dierenartsenkring)
 9. Poland
  Dental Working Group in Polish Small Animal Veterinary Association
 10. Germany
  German Veterinary Dental Society (DGT – Deutsche Gesellschaft für Tierzahnheilkunde)
 11. Switzerland
  Swiss Society of Veterinary Dentistry -SSVD
 12. Czech Republic
  Czech Veterinary Dental Society –CVDS
 13. Austria
  Austrian Society of Veterinary Dentistry (ÖEGTZ -Österreichische Gesellschaft für Tierzahnheilkunde)
 14. Spain
  Spanish Veterinary Dental Society (SEOVE -Sociedad española de odontología veterinaria)
 15. Romania
  Romanian Society of Veterinary Dentistry (ARVS-Asociatia Romana Veterinara de Stomatologie)
 16. Greece
  Hellenic Companion Animal Veterinary Society- HCAVS
 17. France
  French Veterinary Dental Group (GEROS-Groupe d'Etude et de Recherche en Odontostomatologie)
 18. Slovenia
  Slovenian Small Animal Veterinary Association (SZVMŽ-Slovensko združenje veterinarjev za male živali)
 19. Russia
  Russian Small Animal Veterinary Association - RSAVA

 Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf τη "Δήλωσης Αντιμετώπισης των Οδοντικών Παθήσεων χωρίς Γενική Αναισθησία στο σκύλο και τη γάτα"

pdfimg20ΔΗΛΩΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουίζης Ριανκούρ 64 - Πύργος Απόλλων
Αμπελόκηποι - 115 23 Αθήνα

MB 0008 phone2107759727  Κιν.: 6945 311054 (WhatsApp & Viber)
 Επικοινωνία Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-16.00

MB 0003 mail2Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


  Mastercard  Maestro           vbv    sc 62x34