10ο FORUM ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Επιστολή Συνδέσμου Αντιπροσώπων Εισαγωγέων και Παρασκευαστών Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Γράφτηκε από τον/την ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. στις .

saepkf

Σύνδεσμος Εισαγωγέων, Αντιπροσώπων και

Παρασκευαστών Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Αγ. Κωνσταντίνου 40 (γρ. 16) 15124 Μαρούσι

 

3 Οκτωβρίου 2017

Aγαπητή κυρία/έ κύριε, 

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τα περιστατικά διακίνησης και χρήσης στην Ελληνική αγορά, παράνομων κτηνιατρικών φαρμάκων και εμβολίων (που φέρουν πλαστές ετικέττες ή/και συσκευασίες κτηνιατρικών φαρμάκων και εμβολίων με άγνωστο περιεχόμενο, σκευάσματα που δεν έχουν λάβει την έγκριση του ΕΟΦ, εισαγωγή, διακίνηση και χρήση πρώτων υλών φαρμάκων αγνώστου προελεύσεως, πώληση σκευασμάτων σε ξενόγλωσση συσκευασία, χωρίς στοιχεία στην Ελληνική γλώσσα, πώληση σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, χωρίς την τήρηση των νομοθετημένων σχετικών κανονισμών και διατάξεων κλπ).

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους, καθώς θίγει άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους στο κτηνιατρικό εμπόριο και ιδιαίτερα εσάς που τα προμηθεύεστε, τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που προσδοκούν σε θεραπεία και πρόληψη ασθενειών των ζώων τους, αλλά το σπουδαιότερο όλων αποτελεί το γεγονός ότι προκαλεί βλάβη της Εθνικής Οικονομίας βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία, καθώς ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να περιέχουν τα διακινούμενα παράνομα σκευάσματα και με ποιο τρόπο διακινούνται. Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το γεγονός ότι ευθύνη για την διακίνηση παρανόμων ή μη νόμιμα εγκεκριμένων κτηνιατρικών φαρμάκων φέρουν και οι διακινητές στα ίδια τα σημεία πώλησης, αλλά και οι ίδιοι οι συνταγογράφοι, εφόσον συνταγογραφούν τέτοιου είδους σκευάσματα.

Αντιδρώντας όλοι συλλογικά και ατομικά, παρακαλείσθε σε κάθε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή σας η οποιαδήποτε διαφοροποίηση, που σας δημιουργεί αμφιβολία για την αυθεντικότητα του προϊόντος που έχετε προμηθευτεί να μην προβείτε σε περαιτέρω χρήση ή/και διακίνησή του, αλλά να επικοινωνήσετε άμεσα με την υπεύθυνη για την κυκλοφορία του προιόντος εταιρεία και τις αρμόδιες Αρχές για περαιτέρω οδηγίες καταγγέλλοντας κάθε παράνομη ενέργεια, που πέφτει στην αντίληψή σας. Κλείνοντας, θα θέλαμε, αφού ευχαριστήσουμε τις εταιρείες μέλη του Συνδέσμου που έχουν αναλάβει την αποστολή αυτής της επιστολής σε εσάς, να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων, Αντιπροσώπων και Παρασκευαστών Κτηνιατρικών Φαρμάκων θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του διαθέτει η Ελληνική Νομοθεσία για να συμβάλλει στη διαλεύκανση των συγκεκριμένων υποθέσεων, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν στη χώρα μας, βάζοντας σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και τους καταναλωτές. Είμαστε σίγουροι ότι στη προσπάθεια αυτή θα σας έχουμε αρωγούς και συνεργάτες για το κοινό καλό όλων και πρωτίστως της κοινωνίας μας.

Για μεγαλύτερη διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε παρακάτω μερικές γενικές οδηγίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες, στη προσπάθεια σας να αναγνωρίζετε έγκαιρα τυχόν σχετικές παρανομίες, που συνδέονται με την διακίνηση κτηνιατρικών σκευασμάτων:

Nα μην αποδέχεστε κτηνιατρικά φάρμακα που η συσκευασία τους διαφέρει από αυτή που προβλέπεται από την άδεια κυκλοφορίας τους (ύπαρξη κουτιού, φύλλου οδηγιών κ.λπ).

  • Να ελέγχετε πάντα την συσκευασία του φαρμάκου που παραλαμβάνετε και να αναζητάτε πάντα πάνω στη συσκευασία τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης του προιόντος. Να αγοράζετε κτηνιατρικά φάρμακα που αναγράφουν καθαρά τον τελικό αριθμό έγκρισης κυκλοφορίας που έχει δοθεί από τον ΕΟΦ και όχι τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης προς τον ΕΟΦ κ.λπ, καθώς ο απλός αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμα την τελική έγκριση για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα. Για διευκόλυνση, σας ενημερώνουμε ότι ο τελικός αριθμός έγκρισης έχει την ακόλουθη μορφή: ΑΑΚ αριθμ. (πχ 27481)/ημ-μήνας-έτος/Κ-κωδ.προιόντος(πχ 0050702).
  • Να μην αγοράζετε κτηνιατρικά φάρμακα που δεν φέρουν πλήρεις οδηγίες στην Ελληνική γλώσσα σε όλα τα σημεία της συσκευασίας τους, καθώς και στο φύλλο οδηγιών τους.
  • Να επιστρέφετε τυχόν ληγμένα προιόντα στην εταιρεία από την οποία τα έχετε αγοράσει και να μη τα προωθείτε περαιτέρω σε τρίτους που προσφέρονται να τα αγοράσουν. Τα εμπορεύματα αυτά πρέπει να οδηγούνται προς καταστροφή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

Με εκτίμηση

To ΔΣ του Συνδέσμου

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουίζης Ριανκούρ 64 - Πύργος Απόλλων
Αμπελόκηποι - 115 23 Αθήνα

MB 0008 phone2107759727   Fax: 2107753460

MB 0003 mail2Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Visa  Mastercard  Maestro           vbv    sc 62x34