Δελτίο Τύπου της WSAVA για COVID 19 - Νεώτερη Ενημέρωση

Γράφτηκε από τον/την ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. στις .

wsavalogo

Δελτίο Τύπου

Η Παγκόσμια Κτηνιατρική Εταιρεία Μικρών Ζώων καθησυχάζει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς
‘Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να προσβληθούν από COVID-19’

Μετά την είδηση θανάτου ενός σκύλου στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ήταν σε καραντίνα αφότου είχε βρεθεί θετικός στον SARS-CoV-2, η Παγκόσμια Κτηνιατρική Εταιρεία Μικρών Ζώων (WSAVA) έχει δραστηριοποιηθεί για να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Η καραντίνα στην οποία παρέμεινε ο σκύλος έληξε μετά από 2 εβδομάδες, καθώς βρέθηκε αρνητικός στον ιό σε μεταγενέστερο έλεγχο.

Ο σκύλος, ένα Pomeranian 17 ετών, δεν είχε εμφανίσει κλινικά συμπτώματα του COVID-19. Ωστόσο, είχε σημαντικά μη σχετικά προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένων καρδιακών και νεφρικών προβλημάτων. Έτσι, πιστεύεται ότι ο θάνατός του προήλθε από τα προβλήματα αυτά και τη μεγάλη ηλικία, ενώ η κατάσταση ενδεχομένως επιδεινώθηκε από το στρες της παραμονής του σε καραντίνα, μακριά από το οικείο περιβάλλον. Η WSAVA επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σκύλος προσβλήθηκε από COVID-19, ούτε ότι θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιογενή αιτιολογικό παράγοντα σε άλλον άνθρωπο ή ζώο.

Στις 19 Μαρτίου, η Υπηρεσία Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας του Περιβάλλοντος (Agriculture, Fisheries and Conservation Department) του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος σκύλος, Γερμανός Ποιμενικός, βρέθηκε επίσης θετικός στον SARS-CoV-2. Ο σκύλος τέθηκε σε καραντίνα αφότου ο ιδιοκτήτης του επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από COVID-19. Παρόλο που ο σκύλος βρέθηκε θετικός, δεν εμφανίζει κλινικά συμπτώματα της νόσου. Ένας άλλος σκύλος από την ίδια κατοικία βρέθηκε αρνητικός στον SARS-CoV-2. Επιπλέον, δεν εμφανίζει σχετικά κλινικά συμπτώματα και έχει τεθεί σε καραντίνα. Οι σκύλοι θα συνεχίσουν να ελέγχονται για το υπόλοιπο της περιόδου απομόνωσης.

Ο πρόεδρος της WSAVA, Δρ Shane Ryan, ανέφερε: «Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη νόσο COVID-19, γνωρίζουμε ότι ο θάνατος του σκύλου Pomeranian δεν προήλθε από τον ιό και ότι ο δεύτερος σκύλος, επίσης δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου, ούτε δυνατότητα μετάδοσής της σε άλλα ζώα ή ανθρώπους. Οι τρέχουσες ενδείξεις εξακολουθούν να υποδηλώνουν με έμφαση ότι τα κατοικίδια δεν μπορούν να προσβληθούν από COVID-19.»

Η WSAVA αναφέρει ότι προτεραιότητά της είναι να υποστηρίζει τους κτηνιάτρους-μέλη της οι οποίοι φροντίζουν ζώα συντροφιάς ανά τον κόσμο και προτρέπει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην πανικοβάλλονται και, αντίθετα, να συνεχίσουν να φροντίζουν τα ζώα τους και να απολαμβάνουν τη συντροφιά τους. Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς που αντιμετωπίζουμε σήμερα, τα ζώα συντροφιάς μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ θετικό ρόλο, παρέχοντας συντροφιά σε απομονωμένους και μοναχικούς ανθρώπους, αναφέρει η WSAVA.

H Επιστημονική Επιτροπή και η Επιτροπή Ενιαίας Υγείας της WSAVA συνεργάστηκαν για την παροχή συμβουλών στα μέλη της και ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Τις συμβουλές αυτές μπορείτε να τις βρείτε εδώ: wsava-advisory-document-mar-19-2020_in_greek

Ο Δρ Michael Lappin, πρόεδρος της Επιτροπής Ενιαίας Υγείας της WSAVA και η Δρ Mary Marcondes, πρόεδρος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της WSAVA, συστήνουν στους κτηνιάτρους να υπενθυμίζουν στους ιδιοκτήτες:

  • να κρατήσουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους, εάν τεθούν σε καραντίνα οικειοθελώς
  • να τηρούν καλές πρακτικές υγιεινής, περιλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών όταν φροντίζουν ή παίζουν με τα κατοικίδιά τους
  • να μεριμνήσουν για τη φροντίδα των ζώων που θα αφεθούν στο σπίτι με την οικογένεια ή φίλους, σε περίπτωση που οι ίδιοι χρειαστεί να νοσηλευτούν.
  • να επικοινωνήσουν άμεσα με τον κτηνίατρό τους, εάν έχουν ερωτήσεις ή προβληματισμούς

Στις 13 Μαρτίου, η IDEXX Laboratories, διεθνής πάροχος υπηρεσιών κτηνιατρικής εργαστηριακής διαγνωστικής και λογισμικού, ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδικασία επικύρωσης μιας νέας κτηνιατρικής δοκιμής για τον SARS-CoV-2 είχε αξιολογήσει χιλιάδες δείγματα από σκύλους και γάτες, και δεν βρέθηκαν θετικά αποτελέσματα.

Ο Δρ Ryan συνέχισε: «Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ προβληματισμένοι από αναφορές ότι πολλά ζώα εγκαταλείπονται, θανατώνονται ή μεταφέρονται σε καταφύγια, διότι οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται ότι μπορεί να φέρουν τον ιό, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις. Πέραν της ταλαιπωρίας που αυτό προκαλεί στα ζώα, οι ιδιοκτήτες τους θα στερηθούν όλα τα ωφελήματα από τις θετικές πτυχές της κατοχής ενός ζώου συντροφιάς, οι οποίες γίνονται πλέον ακόμη πιο σημαντικές, καθώς πολλοί από εμάς θα πρέπει να περιορίσουμε την επαφή μας με άλλους ανθρώπους».

«Προτρέπουμε τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να ακούν τις συμβουλές του κτηνιάτρου τους και να ακολουθούν τις συστάσεις μας για να κρατήσουν τους εαυτούς τους και τα ζώα συντροφιάς τους ασφαλή».

Η WSAVA αντιπροσωπεύει περισσότερους από 200.000 κτηνιάτρους παγκοσμίως, μέσω των 113 εταιρειών που αποτελούν μέλη της. Οι κύριες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν την ανάπτυξη Παγκόσμιων Κατευθυντήριων Οδηγιών σε βασικούς τομείς της κτηνιατρικής πράξης, περιλαμβανομένης της διαχείρισης του πόνου, της διατροφής και του εμβολιασμού, και την παροχή διαρκούς εκπαίδευσης.

wsava rightΓια περισσότερες πληροφορίες:

Επικοινωνήστε με τη σύμβουλο δημοσίων σχέσεων της WSAVA, Rebecca George
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Tηλ.: +44 (0) 7974 161108/+44 (0) 1449 737281

20 Μαρτίου 2020

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουίζης Ριανκούρ 64 - Πύργος Απόλλων
Αμπελόκηποι - 115 23 Αθήνα

MB 0008 phone2107759727  Κιν.: 6945 311054 (WhatsApp & Viber)
 Επικοινωνία Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-16.00

MB 0003 mail2Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Visa  Mastercard  Maestro           vbv    sc 62x34